Spørg ind til selvmordstanker

Er du bekymret for, at en i din omgangskreds tænker på selvmord, er det vigtigt at du på mere eller mindre direkte måde får spurgt ind til om personen har selvmordstanker. Det kan være svært at tage hul på emnet, men det er vigtig, at du gør det.

Du kan fx spørge om vedkommende har mod på livet? Og følge op på svaret eller du kan mere direkte sige, at du har lagt mærke til, at vedkommende ikke ser ud til at have det så godt for tiden og at du har gået og bekymret dig om, om vedkommende kunne have selvmordstanker? Og så følge op på svarene. Eller finde din egen måde at gøre det på.

Reager hvis din bekymring bekræftes

Du kan i princippet ikke gøre noget forkert eller fremprovokere selvmordsforsøg ved at spørge til selvmordstanker. Bliver din bekymring bekræftet er det vigtigt, at du reagerer.

Søg mere information på siden Akuthjælp:

De fleste ønsker hjælp

De fleste mennesker, der har selvmordstanker, ønsker ikke at dø. Men de ønsker hjælp til at håndtere det ulidelige. De ønsker hjælp til at forandre livet til det bedre.

Du kan hjælpe den selvmordstruede til den nødvendige hjælp i den region hvor personen bor. Klik på linket for at søge behandlingstilbud og rådgivning:

Hold det ikke hemmeligt

At være nærtstående til en person, der er så plaget af sit liv, at vedkommende måske ikke vil leve, er en kolossal belastning. Det kan fx medføre tvivl, angst, fortvivlelse og vrede. Det er ikke mindst en belastning, hvis den selvmordstruede siger, at du ikke må sige det til nogen. Det er ikke til at bære, og du kan og skal ikke finde dig i at skulle bevare en så frygtelig hemmelighed for dig selv.

Hvis et menneske, du holder af, truer med selvmord eller forsøger selvmord, indebærer dette en meget stor usikkerhed: Hvad kan/skal jeg gøre for at forhindre det? Er hun i live, når jeg kommer hjem? Kan jeg regne med vedkommende? Hvad betyder vores forhold overhovedet, hvis han/hun tænker på selvmord?

Den bedste hjælp

Den bedste hjælp du kan give den person, der fortæller at vedkommende ikke ønsker at leve mere eller som har forsøgt at tage sit liv, er at sørge for, at personen får professionel hjælp. Du skal ikke finde dig i at leve med den rædsel og fortvivlelse, som truslerne indebærer. Du skal kræve, at personen søger hjælp. Det kan man godt kræve – i kærlighedens navn.

Det kan også være nødvendigt for dig selv at få hjælp. Især hvis du er pårørende til en person, der har forsøgt at tage livet af sig.